Dětské akordeony a harmoniky

Dětské akordeony

Ve Frankfurtu nad Mohanem se koná každoročně veletrh hudebních nástrojů z celého světa. 

V roce 1984 vystavoval závod Harmonika Hořovice, který byl součástí výrobního a odbytového traktu Československé hudební nástroje, oborový podnik Hradec Králové, v kategorii nejmenších nástrojů tři novinky (obrázky ve fotogalerii). Dvouřadou diatonickou harmoniku Popular v novém provedení, chromatický klávesový akordeon Bambi a chromatický knoflíkový akordeon Song. Účelové zaměření těchto dvou nástrojů však nebylo přesně definováno. Zadání vzniklo na podnět zahraničních zákazníků a výrobek byl charakterizován jako akordeon-hračka. Srovnatelný hudební nástroj, výrobek firmy Weltmeister ( tehdy NDR), měl malý tónový rozsah melodické části a hudebně nedokonalou neúplnou doprovodní část.

Hlavní technické a hudební parametry a hudební vlastnosti obou vystavovaných nástrojů si v krátkosti uvedeme.

Bambi

SongPopular

 

 

 

 

 

 

 

Akordeon  Bambi
Melodická část:  21 kláves  od h – g2, jednohlas
Doprovodní část: 6 knoflíků pro basy, 6 knoflíků pro akordy
Rozměry: š  150mm, v 320mm, d  280 mm.  Hmotnost : 3,1 kg  

Akordeon Song
Melodická část: 28 knoflíků od  g – ais 2  seřazených chromaticky do tří řad, jednohlas.
Doprovodní část : 20 knoflíků od H – fis  seřazených chromaticky do tří řad, jednohlas.
Rozměry  : š 150 mm, v 290 mm, d 280 mm .   Hmotnost 2.8 kg .

Nyní můžeme porovnat tónový materiál, který je u obou nástrojů k dispozici. Typ Bambi má v melodické části  21 jednohlase hrajících tónů, a v doprovodné části šest baů seřazených v kvintovém postupu od tónu  B (Hes) a k nim příslušejících šest durových akordů. S tímto osazením je pro začátečníky nevhodný a pro  ZUŠ nepřípustný.

Akordeon Song  disponuje v levé i pravé ruce dohromady chromaticky řazené jednohlasé tóny ve třech řadách od  H  do ais2. S daným překrytím je to 36 tónů použitelných pro melodickou i akordickou hru.

Předností obou nástrojů je nízká hmotnost a lehká ovladatelnost nástroje. V současné době je na Základních uměleckých školách používán jako školní nástroj výrobek závodu Delicia Hořovice klávesový akordeon Junior. Jeho hmotnost je 5,5 kg.

Všechny tři jmenované nástroje byly dále vystavovány na veletrzích v Norimberku, v Maďarsku, v Jugosláviji a ve Španělsku. Dle vyjádření Musicexportu vzbudily nástroje pozornost, avšak ceny byly ve srovnání s cenami firmy Weltmeister vysoká. Ani jeden z uvedených nástrojů nebyl velkoseriově vyráběn.     

Celý příběh těchto dvou dětských akordeonů lze uzavřít závěrečným hodnocením, které bylo vypracováno závodem Musicexport.

Posudek na užitné vlastnosti dětského akordeonu Bambi. Jedná  se o zcela nový typ nástroje, jehož vývoj a výroba je žádán mnohými zahraničními zákazníky. Tento nástroj měl být zařazen do kategorie hraček. Z tohoto pohledu je jeho konstrukční a technické provedení nadměrně precizní a řadí tento dětský akordeon do kategorie malých hudebních nástrojů. Této kategorii ovšem neodpovídají hudební vlastnosti zvláště v levé ruce, kde alternativně má být uplatněno pouze osm basů místo dvanácti.

Posudek na užitné vlastnosti dětského akordeonu Somg. Současně s dětským akordeonem Bambi byl zákazníkům předveden i dětský knoflíkový akordeon Song. V knoflíkových akordeonech lze tento nástroj považovat za světovou novinku vzhledem k tomu, že se výrobou takového nástroje nezabývá žádný výrobce akordeonů.